Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Cine trebuie sa depuna declaratia unica ?
Declaratia unica se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri de pe teritoriul Romaniei sau din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit Codului fiscal.
Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Care este termenul de depunere ?
Termenul de depunere a declaratiei este 30 mai 2020, inclusiv si de catre persoanele fizice care au obligatia:
- Sa declare impozitul pe veniturile realizate din Romania sau strainatate in anul 2019;
- Sa declare impozitul pe venit estimat/norma de venit care se va realiza in Romania pentru anul 2020;
- Sa declare venitul estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2020 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2019.
Declaratia de depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
Declaratia unica poate fi corectata ?
Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datoaret de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund cu cele din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative.
Cum se recorecteaza declaratia unica?
Se bifeaza cu X casutele aflate pe prima pagina a formularului capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate în anul 2019″ sau capitolul II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate în anul 2020”. Se completeaza cu toate datele si informatiile prevazute in capitolul rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.
Pentru rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele:
– declaratia initiala este declarația care nu are nicio bifă de rectificativă selectată;
– este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
– declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
– o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.
INFO!
Instructiunile sunt disponibile pe site-ul www.anaf.ro, sectiunea „Formulare fiscale ordonate dupa numar“.